dimanche 22 novembre 2015

Z3 adder ( 1941 )

Naam: Z3 ADDER
Ontwikkeld in: 1941 (Gereconstrueerd in 1999)
Uitvinder: KONRAD ZUSE
Memory: 64 WORDS

In het midden van de tweede Wereldoorlog werd werelds eerste programmeerbaar automatisch elektromagnetische computer gebouwd door de Duitse ingenieur Konrad Zuse.
Met stond verbaasd toen het apparaat werd gepresenteerd aan Duitse college wetenschappers.
Er zijn niet veel van deze aparaten gefabriceerd en hij werd vernietigd in 1944 tijdens een Geallieerd bombardement op Berlijn.
De afbeeldingen zijn een remake (voor onderwijsdoeleinden) van de ADDER machine, dus de vernietigde machine die vierentwintighonderd telefoon Relais als schakelaars voor geheugen gebruikte en in plaats van vacuüm buizen moviefilm als opslagmedium gebruikte.

Zuse was opgeroepen voor militaire dienst maar overtuigde de recruiters dat hij beter geschikt was voor het maken van computers en een van zijn machines werd gebruikt voor de productie van geleide bommen.
Ondanks zijn botsing met het leger, ontving Zuse weinig financiering en zijn werk was niet erg bekend en bleef dit apparat zéér ondergewaard.
Sommigen speculeren dat de Z3 van veel meer betekenis zou zijn geweest zonder de oorlog.

Na de oorlog, in 1946, verkreeg IBM van Zuse de octrooien.
Zuse gebruikte dat geld om te beginnen met zijn eigen computerbedrijf, de Zuse-Ingenieurbüro Hopferau (gewijzigd in Zuse KG in 1949), die met succes vele andere computers heeft gebouwd en het bedrijf werd uiteindelijk gekocht door Siemens in 1967.


1 Z3 ADDER (RECONSTRUCTION).jpg


2 Z3 ADDER (RECONSTRUCTION).jpg

3 Z3 ADDER (RECONSTRUCTION).jpg


Z3 adder ( 1941 )

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire